Takykardia ja sydämen tykytys

Soita hätänumeroon 112, jos:

  • Koet tykkyttelyä ja oireena on rintakipua, tajunnanmenetys tai hengenahdistusta
  • Leposyke on yli 150 ja vointi on huono

Ole yhteydessä terveysasemalle tai päivystysapuun 116 117, jos:

  • Koet tykyttelyä tai leposyke on yli 120/min
  • Ohimenneen tykytyskohtauksen jälkeen
  • Tuntiessasi toistuvia lisälyöntejä

Takykardia, eli sydämen nopealyöntisyys voi aiheuttaa tykytystä. Muita tykyttelyn aiheuttajia ovat lisälyönnit ja rytmihäiriöt. Sydämen leposyke on normaalisti 50–90/min. Syke voi nousta voimmakkaan tunnereaktion tai liikunnan seurauksena. Kohonnut leposyke, eli sinustakykardia voi johtua erilaisista sairauksista, kuten sydänsairaudet, keuhkosairaudet, anemia ja kilpirauhasen liikatoiminta. Rytmihäiriöt voivat lisäksi aiheuttaa muita oireita, kuten ahdistavaa tunnetta rintakehällä, huimausta ja pahoinvointia.

Sydämen tykytystä aiheuttavat rytmihäiriöt

Tavallisimmat sydämen tykyttelyä aiheuttavat eteisperäiset rytmihäiriöt ovat eteisvärinä (flimmeri), eteislepatus (flutteri) ja supraventrikulaarinen takukardia (SVT). Kammiotakykardia on kammioperäinen vaarallinen rytmihäiriö, joka voi aiheuttaa voimakasta tykyttelyn tunnetta. Rytmihäiriöt voivat olla kohtauksellisia, jolloin niitä kutsutaan paroksysmaalisiksi. Myös ohimenneen rytmihäiriön jälkeen on suositeltava hakeutua hoitoon, koska rytmihäiriö voi uusiutua huomaamatta ja aiheuttaa verisuonitukoksen, lähinnä aivoinfarktin.

Sydämen tykytyksen hoito

Tykyttelyn hoito aloitetaan varmistamalla rytmi sydänfilmillä. EKG voidaan rekisteröidä jo ambulanssissa. Eteisvärinä ja eteislepatus hoidetaan yleensä sykettä hidastavalla lääkkeellä (betasalpaajalla) tai sairaalassa kardioversiolla, eli sähköisellä rytminsiirrolla. Hidastamalla sykettä rytmihäiriö voi palata takaisin sinusrytmiin. Eteislepatuksessa betasalpaajan vaikutus on kuitenkin heikompi. Ennen kardioversiota pitää olla syömättä 6 tuntia aspiraation ehkäisemiseksi. SVT hoidetaan yleensä sairaalassa tai ambulanssissa stimuloinalla vagushermoa tai lääkkeellisellä rytminsiirrolla adenosiinilla.

Supraventrikulaarinen takykardia SVT supraventricular tachycardia Supraventrikulär takykardi