Ensihoito

Ensihoito tarkoittaa äkillisesti sairastuneen tai vaummautuneen arviointia ja hoitoa tapahtumapaikalla, sekä ambulanssikuljetuksen aikana.

Sisällysluettelo

Ensihoitopalvelu

Ensihoitopalvelu merkitsee terveydenhuollon päivystystoimintaa, jonka tehtävänä on turvata äkillisesti sairastuneen tai vaummautuneen arviointi ja hoitoa tapahtumapaikalla, sekä tarvittaessa kuljettaa ensihoidon potilas sairaalaan. Ensihoitopalvelulle kuuluvat myös jatkohoitoon liittyvät siirrot, kun potilas tarvitsee matkan aikana jatkuvaa vaativaa hoitoa tai seurantaa. Lähtökohtaisesti suurin osa sairaaloiden välisistä potilassiirroista eivät siis kuulu ensihoitopalvelulle. Hoitolaitosten välisistä potilassiirroista vastaavat lähettävät yksikköt.

Ensihoito

Perustason ja hoitotason erot

Perustason ja hoitotason oikeudet toimenpiteiden suorittamiseen ovat tarkemmin määriteltynä alueellisissa hoito–ohjeissa. Ensihoitajan yleisiin työtehtäviin kuuluvat terveydentilan arviointi, ensihoito, kuljettaminen ja luovutus jatkohoitopaikkaan.

Perustason toimenpiteisiin kuuluvat mm. perusmittaukset, defibrillaatio sydänpysähdyksessä, EKG:n rekisteröinti, happihoidon toteutus, maskiventilaatio, suoniyhteyden avaaminen, perusnesteytys, glukoosiliuoksen anto, sekä lääkkeiden antaminen suun kautta. Erityistilanteissa perustason käytössä on lihaksensisäisen glukagonin anto, nasaalinen midatsolaami kouristeluun, sekä adrenaliinin anto suonensisäisesti sydänpysähdyksessä tai lihakseen anafylaksiassa.

Hoitotason ensihoitajalla on perustason toimenpiteiden lisäksi mahdollisuus antaa lääkkeitä suonensisäisesti tai luuytimeen, sekä injektiona ihon alle tai lihakseen. Hoitotason ensihoitajan on mahdollista varmistaa hengitystie kurkunpäänaamarilla tai intuboimalla potilas. CPAP tai NIV–hoito voidaan aloittaa hoitotasolla ohjeistuksen mukaan. Muita hoitotason toimenpiteitä ovat neulatorakosenteesi, tahdistus, kardioversio ja krikotyreotomia, eli hätäilmatien avaaminen.

Ensihoidon johtaminen

Hyvinvointialueilla on oltava ensihoitopalvelusta vastaava lääkäri. Ensihoidon vastuulääkäri johtaa alueen ensihoitopalvelua erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksen ja palvelutasopäätöksen mukaisesti. Hyvinvointialueen on järjestettävä ensihoitolääkäripäivystys.

Päivystävän ensihoitolääkärin tehtävä on johtaa ensihoidon kenttäjohtajien kanssa alueensa ensihoitopalvelun lääketieteellistä toimintaa ja antaa tarvittaessa hoito–ohjeita ensihoitopalvelun henkilöstölle. Hyvinvointialueella on myös oltava ympärivuorokautiset ensihoidon kenttäjohtajat, jotka vastaavat ensihoitopalvelun tilannejohtajuudesta vastuuääkärin ja päivystävän ensihoitolääkärin alaisuudessa.

Ensihoidon kenttäjohtaja
Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan