Ensihoidon koulutus

Ensihoitoa voi opiskella ammattikouluissa ja ammattikorkeakouluissa. Opiskelu sisältää paljon lukemista, kirjallisia töitä ja käytännön harjoitteluja.

Sisällysluettelo

Ensihoidon koulutustasoja on kaksi. Perustason ensihoitoa opiskellaan ammattikoulussa ja hoitotason ensihoitoa opiskellaan ammattikorkeakoulussa. Ensihoidon lisäkoulutuksilla voi opiskella lähihoitajasta perustason ensihoitajaksi tai sairaanhoitajasta hoitotason ensihoitajaksi. Hoitotason koulutuksen hakuvaatimuksena on toisen asteen koulutus, eli lukio tai ammattiopisto. Perustason ensihoitajan koulutukseen riittää ensimmäisen asteen koulutus, eli peruskoulu.

Useat ensihoitopalvelut edellyttävät ensihoidon lisäkoulutusta työntekijöiltään. Ensihoitajaopiskelijana tai pelastajan tutkinolla voi työskennellä ambulansissa, jos työparina on ensihoitaja terveydenhuollon ammattitutkinnolla. Ensihoitopalveluun kuuluvat myös ensihoidon kenttäjohtaja, sekä ensihoitolääkäri

Pelastaja
Ammattitutkinto
1,5 vuotta
90 opintopistettä

Perustason ensihoitaja
Ammattitutkinto
2-3 vuotta
180 opintopistettä

Hoitotason ensihoitaja
Ammattikorkeakoulututkinto
4 vuotta
240 opintopistettä

Ensihoidon kenttäjohtaja
Vaaditaan riittävä osaaminen ja kokemus
Yleensä koulutuksena ylempi ammattikorkeakoulututkinto
Ensihoidon kehittäminen ja johtaminen
Ensihoitaja AMK + 90 opintopistettä
2 vuotta

Ensihoitolääkäri
Kandidaatti + lisensiaatti 6 vuotta, 360 opintopistettä
Erikoistuminen 5-6 vuotta, 300 opintopistettä
Ensihoitolääketieteen lisäkoulutusohjelma 2 vuotta

Perustason ja hoitotason erot

Ensihoitajan yleisiin työtehtäviin kuuluu terveydentilan arviointi, ensihoito, kuljettaminen ja luovutus jatkohoitopaikkaan. Perustason yleisiin toimenpiteisiin kuuluvat perusmittaukset, defibrillaatio sydänpysähdyksessä, EKG:n rekisteröinti, happihoidon toteutus, suoniyhteyden avaaminen, sekä lääkkeiden antaminen suun kautta. Hoitotasolla on laajennettu lääkevalikoima ja mahdollisuus lääkitä injektiolla tai suonensisäisesti. Lisäksi hoitotasolla on enemmän vaihtoehtoja hengitystien hallinnassa, kuten tuettu ylipainehoito ja intubaatio. Hoitotasolla on myös mahdollista suorittaa muita vaativia toimenpiteitä, kuten sydämen tahdistus ja kardioversio

Missä voi opiskella ensihoitoa

Perustason ensihoitaja
Hoitotason ensihoitaja
  • Forssa: Forssan ammatti-instituutti
  • Helsinki: Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Hämeenlinna: Ammattiopisto Tavastia
  • Joensuu: Riveria
  • Jämsä: Gradia ammattiopisto
  • Kemi: Ammattiopisto Lappia 
  • Kuopio: Savon ammattiopisto
  • Lahti: Koulutuskeskus Salpaus 
  • Lappeenranta: Saimaan ammattiopisto Sampo
  • Mikkeli: Etelä-Savon ammattiopisto
  • Oulu: OSAO
  • Oulainen: Koulutuskeskus JEDU
  • Pori: WinNova
  • Rovaniemi: Lapin koulutuskeskus REDU
  • Salo: Salon seudun ammattiopisto
  • Seinäjoki: Sedu
  • Turku: Turun ammatti-instituutti
  • Vaasa: Vamia

Helsinki: Metropolia AMK ja Arcada AMK)
Kajaani: KAMK
Kotka: XAMK
Kuopio: Savonia AMK
Lappeenranta: LAB AMK
Oulu: OAMK
Tampere: TAMK
Turku: Turku AMK

Millaista on ensihoitajan työ?

Ensihoitajan työ Ensihoitotehtäviin kuuluvat sairaudet, synnytykset ja onnettomuudet. Esimerkkejä tehtävistä ovat hengitysvaikeus, rintakipu, rytmihäiriö, aivohalvaus, myrkytys, yleistilan lasku, mielenterveysongelma, elottomuus, liikenneonnettomuus ja palovamma.

Ensihoitajan työ on vaihtelevaa. Oireiden arviointi ja hoito voi olla haastavaa. Tehtävän sijainti voi olla missä tahansa, kuten esimerkiksi kodissa, kaupassa, työpaikalla, koulussa, kadulla tai juna–asemalla. Useimmat tehtävät ovat kuitenkin tavallisiin sairauksiin liittyviä, eikä ensihoitajan työ ole joka päivä kriittisten potilaiden hoitoa. Välillä ensihoitaja kohtaa kuitenkin järkyttäviä tapahtumia ja hätätilanteita, joissa pitää pystyä toimimaan nopeasti. Ensihoidossa korostuu toimivan yhteistyön merkitys.

Ensihoito on fyysinen ja liikkuva työ. Työ ei yleensä ole raskasta, mutta fyysisestä voimasta ja kestävyydestä on todella paljon hyötyä. Potilaita kannetaan lähes päivittäin rapuissa kantotuolilla tai paareilla. Painavakin potilaat pitää pystyä nostamaan autoon kantotuolilla. Tyypillinen esimerkki raskaasta tehtävästä on resiluunkaulan murtuma, jolloin potilas pitää stabiloida tyhjiöpatjalle ja siirtää alakertaan paareille ahtaasta asunnosta. Fyysisen kunnon treenaaminen helpottaa omaa työtä ja vähentää lisäksi työparin kuormitusta.

Ensihoitajan työ on päivystysluonteista. Tehtäviä odotetaan asemalla ja vapaa–aikaa voi olla paljon. Työtehtävien välissä voi esimerkiksi urheilla, katsoa televisiota, levätä tai valmistaa ruokaa. Työvuorojen pituus ja rytmi vaihtelee työpaikan mukaan.
Esimerkkejä työvuorokierrosta:

  • 24 tunnin työvuoro ja 3 vapaapäivää
  • Kaksi perättäistä 12 tunnin työpäivää ja yksi yövuoro, minkä jälkeen on kolme vapaapäivää

Ensihoitajan työ on yleisesti mielenkiintoista ja monipuolista. Mielenkiintoa pitää yllä haastavat ja kiireelliset tilanteet. Ensihoitajana saa autaa ihmisiä ja tehdä merkityksellistä työtä. Lisäksi ambulanssissa työskennellään pareittain, mikä lisää työn viihtyvyyttä.

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan